We liepen naast de vijand: Dagboek van een Korea-veteraan (1950-1951)
Op 25 juni 1950 viel Noord-Korea buurland Zuid-Korea binnen met een enorme troepenmacht met als doel om van heel Korea een communistische staat te maken. De Russen hadden in Noord-Korea na het einde van de Tweede Wereldoorlog gebouwd aan een sterke krijgsmacht. Toen de Russen in 1948 vertrokken, bestond het leger uit 200·000 man met tanks, artillerie en vliegtuigen. Het Zuid-Koreaanse leger werd na de inval onder de voet gelopen.
Amerika schoot Zuid-Korea te hulp, maar had grote moeite het Russische materieel te weerstaan. Uiteindelijk werd vrijwel heel Zuid-Korea bezet. De Veiligheidsraad riep begin juli zijn leden op steun te verlenen aan Zuid-Korea. Veel landen, waaronder Nederland, zegden troepen toe. In Nederland waren het vooral de oud-Indiëgangers die opnieuw naar de Oost afreisden. Zij hadden tenslotte ervaring. Zo raakte in oktober 1950 ook het bataljon van Fokko Polman betrokken bij het conflict in Korea.
Fokko Polman heeft in die periode een dagboek bijgehouden. Nauwgezet en gedetailleerd vertelt hij wat zijn peloton allemaal meemaakte. Het verhaal is zeer levendig en leest als een trein. De persoonlijke en militaire details die hij zonder enige opsmuk vertelt maken het boek tot een bijzonder document. Over deze oorlog zijn weinig boeken geschreven. Het wordt niet voor niets de vergeten oorlog genoemd. Maar uit historisch oogpunt is het een uitermate interessante periode. Door het verhaal van Polman krijgt het een gezicht. Het verhaal is voorzien van veel foto’s. Ook de tekeningen die Polman onderweg maakte, zijn in het boek opgenomen.
Recensie(s) In 2009 publiceerde historicus Robert Stiphout ‘De bloedige oorlog’. Voor een breed publiek beschrijft hij hierin de geschiedenis en de inzet van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) tijdens de Koreaanse oorlog. Hij toont het optimisme van deze ‘vredesafdwingende missie’ van de VN, de deceptie en de ontberingen van de soldaten van dit ‘vergeten’ bataljon en de desinteresse van de Nederlandse regering voor haar troepen in den vreemde. Soldaat Fokko Polman houdt tijdens zijn uitzending een dagboek bij. Frans van Dreumel heeft dit oorlogsdagboek uit de periode 1950-1951 bewerkt tot ‘We liepen naast de vijand’. Voor de eerste keer wordt de geschiedenis van het NDVN niet door een historicus verteld, maar door iemand die behoorde tot de ‘boots on the ground’. De gewone infanterist die het vuile werk moest opknappen. Zijn persoonlijke belevenissen worden verwoord in eenvoudig Nederlands. Militaire vaktaal wordt nauwelijks gebruikt. Naast zwart-wit-foto’s en enkele in kleur zijn ook de tekeningen opgenomen die hij destijds maakte in zijn dagboek. Deze persoonlijke ervaringen zijn nog even actueel als zestig jaar geleden.
We use cookies to understand how you use our site, to personalize content and to improve your experience. By continuing to use our site, you accept our use of cookies and you agree with Privacy Policy and Terms of Use